top of page

Wat is Embossing bij PVC-vloeren?


Embossing is een techniek waarbij een reliëf wordt aangebracht op het oppervlak van een materiaal. In het geval van PVC vloeren wordt dit gedaan om de natuurlijke textuur van materialen zoals hout, steen of keramiek na te bootsen. Het resultaat is een vloer met een voelbare structuur die bijna niet te onderscheiden is van het origineel.


PVC vloer met embossing

De eigenschappen van embossing.

  • Natuurgetrouw en mooi: Embossing geeft PVC vloeren een realistische uitstraling. De details van houtnerven of steenpatronen komen tot leven, waardoor de vloer er niet alleen visueel aantrekkelijk uitziet, maar ook aanvoelt als het echte materiaal.

  • Voelbare Textuur: Het belangrijkste aspect van embossing is de voelbare textuur die het aan de vloer geeft. Dit zorgt voor een extra dimensie. Het maakt de vloer niet alleen mooi om te zien, maar ook fijn om op te lopen.

  • Anti-Slip Eigenschappen: De reliëfstructuur die ontstaat door embossing draagt bij aan de anti-slip eigenschappen van de vloer. Dat is van belang in ruimtes waar vocht aanwezig kan zijn, zoals keukens, maar het is ook fijn wanneer je thuis op je sokken loopt.


Waarom is embossing belangrijk voor de beleving?

  • Voelbaar is lekkerder: De structuur die door de embossing wordt gemaakt versterkt de tastbare beleving van je vloer. Je vloer krijgt een ‘aaibaarheidsfactor’.

  • Warmte en Comfort: PVC vloeren met embossing voelen warmer en comfortabeler aan dan glad afgewerkt PVC.

  • Duurzaamheid en Onderhoudsgemak: De textuur die embossing biedt, camoufleert kleine krassen en slijtage, waardoor de vloer langer mooi blijft. Een geëmbosseerde vloer vraagt vaak wat minder onderhoud.


Embossing: de verschillen.

De ene embossing is de andere niet. De makkelijkste manier is een willekeurige structuur op de tekening van het PVC aan te brengen. Maar met nieuwe technieken worden er steeds mooiere embossingen gemaakt. De structuur volgt dan de tekening in het houtmotief. Zie je een noest dan zie je die ook terug in de structuur. Dit wordt aangeduid met de term 'registered embossing'. Door deze bewerking ontstaat een houtimitatie die niet van echt te onderscheiden is. Vooral in ruimtes waar het licht langs de vloer 'scheert' valt dit des te meer op.


PVC vloer met registered embossing

Om kort te gaan.

Embossing bij PVC vloeren is veel meer dan alleen een visuele truc. Het voegt een tastbaar element toe aan de vloer. Het verhoogt de veiligheid en draagt bij aan de duurzaamheid. Wanneer je nadenkt over de aanschaf van een PVC-vloer is het goed om dit verhaal in je keuze mee te nemen.


Ontdek bij ons in de winkel de woonsfeer van PVC-vloeren. Kom eens een keertje kijken. En voelen natuurlijk. ;)


Heb je vragen? Neem contact met ons op!Comentarios


bottom of page